بومی سازی ، لازمه ایجاد هویت در مبلمان شهری
بومی سازی، لازمه ایجاد هویت در مبلمان شهری
وحید محمدی
کارشناس ارشد معماری از دانشگاه شهید بهشتی تهران 1- چکیده
طراحي مبلمان شهري، علاوه بر جنبههاي عملكردي، بعنوان نمادهاي فرهنگ سازي هر جامعهاي ميباشند. در واقع، نميتوان طراحي مبلمان شهري را بعنوان علمي جداي از مقولههاي فرهنگ، جامعه شناسي، زيبايي شناسي، اقتصاد، روان شناسي و غيره بحساب آورد.
هم اكنون، مبلمان شهري، بعنوان يكي از نمادهاي مهم هويت و اصالت هر جامعهاي محسوب ميشوند كه طبيعتاً ميبايست نمايندهي خوبي براي اعتقادات و باورهاي غالب جامعه باشد.
در جامعهي ايراني، همانند اكثر جوامع، باورها و اعتقاداتي وجود دارد كه به ايجاد فرمها، نقشها، سمبلها و نمادهايي منجر شده و اين فرمها و نمادها با روان مردم ايران مأنوستر و هماهنگتر ميباشد، بنابراين، در صورت استفاده از اين نقشها و سمبلها، موجب جاودانگي طرح و مردم وار شدن اثر ميشود.
2. مقدمه
امروزه، حفظ هويت و اصالت، مسألهي مهمي است كه ذهن اكثر افراد فرهنگي را به خود جلب كرده است. همچنين، بسياري از متخصصين، به انجام فعاليتهايي در اين زمينه مبادرت نمودهاند. در بسياري از شهرها و مراكز تجمعي دنيا، نمونههايي از بومي سازيها به منظور هويت سازي رؤيت ميشود.
از ديد يك هنرمند طراح، كليهي عناصر و المانهايي كه بصورت مبلمان در يك مجموعهي شهري وجود دارند، داراي دو ويژگي مهم هستند، شخصيت منحصر بفرد و شخصيت مرتبط.
3. تأثير فرهنگي مبلمان شهري بر جامعه:
به باور متخصصين فن، محيط و فرهنگ بر يكديگر تأثير متقابل دارند. محيط پيراموني هر فرد، بر شخصيت و رفتار او تأثير بسزايي دارد.
از آنجايي كه محيط دربرگيرندهي بهمراه عناصر و المانهاي متشكلهي آن محدودهي محسوس انسان ميباشند، لذا اين عناصر بر روان انسان تأثير شگرفي دارد.
در گذشتههاي نه چندان دور، انسان با طبيعت مأنوس بوده و تأثير زيادي از آن ميگرفته، ولي در دنياي امروز انسان بيشتر با محيط مصنوع و انواع مبلمان شهري در تماس است، بنابراين ميبايست تا حدامكان اين محيط مصنوع و مبلمان مأنوس با انسان باشد.
4. بومي سازي مبلمان شهري:
نتيجه گيري:
از مجموعه مطالب فوق چنين نتيجه ميشود كه بومي سازي بدلايل زير الزامي بنظر ميرسد:
همچنين، براي بومي سازي موارد زير را لحاظ نمود:
منابع و مآخذ:
با تشکر از همکاری جناب آقای استاد لاهیجی در تهیه و گرداوری مقالات سایت |